marți, 16 octombrie 2012

Evolio - Tableta Romaneasca

Evolio Evotab Fun - tableta romaneasca all-in-one




HIT.ro va aduce "Review-ul saptamanii", prin care incercam, in fiecare vineri, sa oferim noutatile legate de cele mai importante gadgeturi si tehnologii lansate pe piata si pe care le-am testat.

Cum facem testele? Folosim o saptamana cate un gadget, dupa care va impartasim si voua exeperienta pe care am avut-o cu device-ul respectiv.



Evolio si-a construit deja un nume solid pe piata GPS. Si pare ca este pe acelasi drum si in aceea ce priveste alte produse. In cazul de fata, este vorba despre tablete, compania ajungand la a treia generatie de astfel de produse.

Evotab Fun este cel mai recent produs lansat de firma romaneasca, dar si un device care aduce un nou concept in atentia consumatorilor: o tableta care vrea sa faca totul, de la divertisment si rulare de aplicatii sau convorbiri prin Skype, pana la ghidare GPS si furnizare de continut audio direct pe sistemul automobilului.

Dar, reuseste Evotab Fun sa faca toate aceste lucruri asa cum promite producatorul? La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem.



Unboxing si accesorii

Cutia in care vine Evotab Fun are dimensiuni destul de mari pentru ceea ce ne-am asteptat noi sa gasim sub ambalajul unei tablete cu ecran de 7 inci.


Insa, tableta Evolio este insotita in pachetul comercial si de o serie de accesorii dedicate posesorilor de autoturisme. Astfel, pe langa tableta, in cutia device-ului se gaseste incarcatorul de priza, un incarcator auto, un cablu de date micro USB, dar si suportul auto pentru parbriz si bord, pentru momentele in care Evotab-ul este folosit pe post de GPS.



Cutia mai contine si un certificat de garantie si un ghid de pornire.



Design si finisaj

Din start putem spune ca Evolio a ales pentru Evotab Fun un design excelent. Colturile tabletei sunt tesite, ceea ce ii confera un look aparte.



Tableta are dimensiuni de 195,5 x 120 x 9,5 mm. Ne-a surprins in mod placut faptul ca tableta are o grosime extrem de redusa. Cu cei 9,5 mm, Evotab Fun intra in categoria slim.



Ecranul de 7 inci al Evotab este incadrat de o margine din plastic, dar care da impresia vizuala de metal (aluminiu).



Partea frontala a tabletei adaposteste un singur buton rectangular, incadrat de un bezel cromat, ceea ce da un aspect foarte rafinat gadgetului. Tot pe partea frontala se mai gaseste si camera web dedicata, desigur, apelurilor video prin Skype si alte programe similare.



Pe latura inferioara a tabletei se gasesc mufa de incarcare a device-ului, portul HDMI, portul mini USB, slotul de carduri microSD si jack-ul audio standard, de 3,5 mm.



Latura dreapta a tabletei a fost aleasa de producator pentru amplasarea butoanelor fizice de control. Astfel, aici am descoperit butonul de Power, un orificiu pentru resetarea tabletei in caz de blocare, un buton escape si cele doua butoane dedicate volumului.



Difuzorul Evotab Fun se gaseste pe spatele tabletei.



Cei de la Evolio a facut o alegere foarte buna in momentul cand au optat pentru acoperirea spatelui tabletei cu un cauziucc special (asemanator celui folosit la generatia de top, Neura).

Materialul este foarte rezistent si, mai important, mareste ergonomia in utilizare, nepermitand device-ului sa alunece din mana.




Specificatii tehnice



Benchmark

Evolio Evotab Fun nu reuseste sa impresioneze in testele benchmark. In Quadrant, tableta obtine un scor de 1499, insa acest aspect este important doar daca iti plac cifrele comparative. Din punctul nostru de vedere, mai mult conteaza experienta pe care o ofera device-ul, iar aceasta este una multumitoare.



Calitatea ecranului

Pentru ca vorbim despre o tableta de dimensiuni reduse si care poate fi folosita si pe drum, in calatorii, altfel spus, outdoor, ne vom opri asupra specificatiilor si calitatii ecranului.

Evolio a dotat Evotab Fun cu un display capacitiv multitouch de 7 inci, cu o rezolutie de 800 x 480 pixeli. Multitouch-ul este in cinci puncte.



Ajutata de chipsetul cu procesor la 1 Ghz si GPU-ul Mali 400, Evotab-ul poate reda continut video la full HD, 1920 x 1080.

Calitatea imaginilor oferite de ecran este foarte buna in momentul in care folosesti tableta intr-un unghi direct de vizionare. Inclinarea tabletei duce la o scadere a calitatii imaginii, insa in limite acceptabile. Lucrurile se rezolva, insa, in momentul in care setezi luminozitatea ecranului la maxim (sacrificand astfel, evident, din autonomia gadgetului).

Ecranul Evotab Fun ne-a pus insa in fata altei probleme, de aceasta data ceva mai serioasa: o deficienta a touchscreen-ului. Precizam de la inceput ca este foarte probabil ca problema respectiva sa se manifeste doar pe unitatea primita de noi in teste si sa nu fie o deficienta generala a gamei.

Touchscreen-ul tabletei testata de noi are cateva puncte asa-zis "moarte" si care nu reactioneaza la atingerea cu degetul sau reactioneaza activand alte puncte de pe ecran.

Vezi in imaginile de mai jos ca atunci cand incercam sa tastam litera "e" si "X", ecranul reactiona ca si cum am fi apasat pe caracterele alaturate celor doua litere, simultan.

(screenshot obtinut dupa activarea functiei "afisare feedback vizual pentru atingeri" din Developer Mode)

(Multitouch test)

De asemenea, punctele deficitare de pe ecran sunt fixe. Oricum am intors tableta, punctele respective, identificate in imaginile de mai sus, au refuzat sa raspunda la atingere.

Repetam, insa, suntem convinsi ca problema nu este prezenta si pe alte unitati. (Oricum, am reusit sa folosim fara probleme tastatura, odata ce am intors tableta in pozitie potret, evitand astfel zona deficitara)

Dupa putina critica, sa trecem si la punctele forte ale ecranului - gradul de raspuns la atingere (exceptand problema amintita mai sus) este foarte bun! Slide-ul prin ecranele principale se face foarte lejer si fara laguri, la fel si deplasarea prin meniuri si setari.

Ecranul este, per general, foarte responsiv.

Software preinstalat

Evolio Evotab Fun vine cu o serie de aplicatii utile preinstalate. De asemenea, tableta ofera posibilitatea de a citi cateva carti deja stocate pe tableta si care spot fi accesate cu aplicatia EvoBook.

Alte titluri de carte pot fi descarcate gratuit sau achizitionate din magazinul online de carte al Evolio, accesibil prin intermediul aplicatiei amintite, din meniul "Magazin".

FM Transmiter este o alta aplicatie foarte utila pe care cei de la Evolio s-au gandit sa o dezvolte si sa o includa in pachetul standard al Evotab Fun.

Aplicatia permite asculatrea fisierele audio stocate in memoria tabletei direct pe radio-ul masinii.

GPS Evotab fun vine cu harta Romaniei 2012 pentru GPS. Datorita receptorului GPS incorporat, tableta poate fi utilizata pe post de sistem de navigatie, inclusiv in momentul in care nu exista acces la Internet.

Experienta in utilizare

Per total, Evotab Fun este o tableta care poate impresiona prin numarul mare de functii incluse in pachet, dar si prin calitatea constructiei si a touchscreen-ului responsiv.

Avand in vedere dimensiunile reduse si greutatea de doar putin peste 300 de grame, Evotab Fun poate fi tinuta cu o singura mana.

Iata cateva fotografii ale Evotab in compania altor gadgeturi touchscreen:

(Evotab Fun, la mijloc, intre o tableta de 10 inci si un smartphone de 4,3 inci)

(Evotab Fun, alaturi de Samsung Galaxy S2 - 4,3 inci)

Autonomie - Bateria Evotab a cedat destul de greu testelor noastre. Tableta s-a inchis dupa 4 ore si 58 de minute de utilizare intensa, cu Wi-fi-ul, GPS-ul, accelerometrul pornit si cu luminozitatea ecranului setata la aproximativ 75%.

Plusuri
Design si finisaje foarte bune, alaturi de folosirea unor materiale de calitate.
In ciuda designului slim si a dimensiunilor generale reduse, Evotab da impresia de robustete.
Pachet comercial (accesorii incluse) este foarte bogat.
Ecranul este bun in aceasta categorie de pret
Conectivitate completa
Android Ice Cream Sandwich - 4.0.3
Folosirea GPU Mali 400 (4 nuclee)
Posibilitatea de utilizare a unui stick 3G cu ajutorul unui adaptor dedicat.
Functii GPS si FM Transmiter scot Evotab Fun din "multimea" de tablete de buget
Autonomie buna pentru gama de conectivitate si functiile din dotare
Garantia pentur Evotab Fun este de 5 ani!
Pretul foarte competitiv

Minusuri
Nu amintim la minusuri despre problema touch screen-ului. Suntem convinsi ca problema este punctuala, nu la nivelul gamei.
Butoanele fizice ale tabletei sunt foarte mici si greu de utilizat.

Pret: Evolio Evotab Fun este disponibila pe piata la un pret de 629 lei.

Concluzie:

Evotab Fuin de la Evolio este prima tableta dintr-o noua generatie de astfel de gadgeturi care vrea sa faca mai mult decat stiam ca poate sa faca o tableta. Functiile de GPS (full) si FM Transmiter vin sa adauge valoarea unui gadget care are oricum calitati respectabile.

Cu siguranta, Evotab Fun porneste de la toate premisele pentru a fi ceea ce Evolio doreste de la acest produs: un gadget Travel & Fun complet, un companion bun, atat in vacanta cat si acasa.

de Radu Eftimie | 17 august 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu