sâmbătă, 16 iunie 2012

Programe Obligatorii pe un calculator


Programe pentru calculator – programe obligatorii pe un calculator

19 Iun 2011

Ti-ai cumparat un PC, computer, calculator, spune-i cum vrei. Ce iti trebuie sa instalezi la inceput ca sa mearga totul struna? Pentru fiecare cerintele ar putea fi diferite, dar am sa incerc sa fac o lista cu cele mai importante softuri si programe pentru calculator de care are nevoie oricine vrea sa-si foloseasca in conditii optime computerul personal.
Primul soft de care ai nevoie pe calculator este, bineinteles, sistemul de operare, dar aici, am ales sa ma refer la cei care isi instaleaza o versiune de Windows XP, Vista sau Windows 7, deoarece ei sunt majoritari. Rog fanii Linux sa nu se supere, voi reveni cu un articol dedicat si lor, legat de programele ce ar trebui sa si le instaleze.

1. Antivirus

In niciun caz nu este recomandat sa incepi browsing-ul pe internet fara un antivirus, unul dintre programele de calculator obligatorii atunci cand va conectati la Internet. Aici ti-am povestit despre cei mai buni antivirusi gratuiti si cum ii poti instala foarte simplu.

Personal, folosesc Avast, care nu m-a lasat balta de doi ani incoace. Il descarci de aici. Vrei sa dai un ban in speranta ca primesti mai mult? Am vorbit si de cei mai buni antivirusi platiti aici asa ca stii ce ai de facut. As recomanda BitDefender sau Kaspersky. Nu de alta, dar mai in toate topurile sunt pe primele locuri.

Antivirusul nu trebuie sa lipseasca de pe un calculator cu Windows

2. Arhivator/dezarhivator

Este extrem de util pentru ca unele kit-uri vin arhivate si nu vrei sa stai sa te uiti la ele ca broasca la inundatie. Cel mai celebru si eficient (parerea mea) program calculator de acest tip este WinRAR, iar despre “dansul” am vorbit pe indelete aici. Daca nu ai chef sa mai treci prin pledoaria mea, poti downloada acest program de pe site-ul WinRAR.

WinRAR este unul dintre cele mai folosite arhivatoare

3. Browser

Daca vrei peri albi si blocaje din 5 in 5 minute, poti ramane cu Internet Explorer-ul care vine instalat in Windows. Cel putin pentru cateva saptamani se va comporta onorabil, dar nu e o scuza sa nu vrei ceva mai bun. Asta se traduce prin programe pentru calaculator ca Firefox sau Opera. Firefox poate fi descarcat gratuit de aici, iar Opera de aici.

Firefox este cel mai popular browser non-Microsoft

4. Drive virtual

Ti-a dat un amic niste kit-uri sub forma de imagine pe un stick USB? Poti vedea continutul imaginii si instala cu WinRAR (pentru ca o imagine este in sinea ei o arhiva), dar o forma mult mai eleganta de utilizare pe viitor ar fi sa instalezi un program de calculator care creaza un drive optic virtual.Cel mai popular si eficient din toate timpurile este Daemon Tools, iar despre el am vorbit le larg aici. Nu este musai sa citesti despre el daca va cunoasteti deja, asa ca il poti descarca de aici.

Daemon Tools simuleaza o unitate optica

5. Soft de inscriptionare CD/DVD/Blu-ray

Personal cred ca vremea CD-urilor si DVD-urilor a cam trecut, in sensul ca nu prea mai stiu oameni care fac back-up-uri pe discurile optice amintite. Majoritatea utilizatorilor transfera date pe stick-uri de memorie care au ajuns la capacitati de stocare impresionante sau pe hard disk-uri portabile.

Este insa o intreaga nebunie sa faci un stick USB bootabil (pentru a instala un sistem de operare) asa ca tot CD-ul si DVD-ul sunt caile mai usoare pentru misiunea asta. Cum inscriptionezi un disc? Cel mai popular program pentru asta este Nero, iar despre cea mai noua versiune am vorbit si noi aici. Versiunea descarcabila costa 60 de euro.

Scrierea CD/DVD-urile este sinonima cu Nero Burning ROM

6. Multimedia

In mod sigur vei vrea sa asculti muzica sau sa te uiti la un film pe computer. Aici vei gasi o lista cu cele mai bune programe de vazut filme. Cel putin acasa, PC-ul este o statie de entertainment (ca sa nu zic distractie care ar fi fost un motto de post de radio). Pentru muzica, toata lumea care a avut de-a face cu un computer pana acum stie ca exista Winamp. Este intr-adevar cel mai popular, dar exista si alternative, unele ceva mai reusite.

Am vorbit despre asta aici. Eu unul, dupa ce am scris materialul cu pricina am ramas cu playerul AIMP care poate fi descarcat gratuit de pe site-ul din paranteza (http://www.aimp.ru/index.php). Nu te speria ca vezi scris in ruseste. In dreapta sus poti alege limba, asa ca treci pe engleza (EN).

WinAMP este inca popular desi incepe sa piarda teren

Pentru filme, de ani de zile folosesc BS.Player, iar subiectul a fost si el tratat pe larg aici. Desi interfata nu este de secol XXI, softul este extrem de usor de folosit, iar lucrul cu diacriticele este chiar o joaca de copil.

Cam astea au fost sugestiile mele pentru un incepator in ale computerului. Toate aceste programe pentru calculator sunt aproape obligatorii pentru o buna utilizare a PC-ului. Sigur, e posibil sa mai ai nevoie si de alte programe: poate iti va trebui un editor de documente si atunci iti trebuie suita Microsoft Office sau ceaOpen Office, poate vrei sa prelucrezi imagini si atunci ai nevoie de un program de modificat poze gratuit,online sau platit etc.

Exista multe softuri pe care le instalezi treptat, dar cele prezentate le-am considerat de prim moment, imediat dupa instalarea sistemului de operare.
Mi-a scapat ceva? Comenteaza!   Sursa - giz.ro/software
Comentariu de la Sorin :
Prefer simplitatea, fiind ocupat cu alte treburi mai importante, si de aceea folosesc:
1. Antivirus = ZoneAlarm Firewall Free(!)
2. Arhivare = 7zip
3. Browser = Iron, Firefox, Opera
4. Driver virtual = nimic
5. Scrie CD/DVD = InfraRecorder
6. Filme = KMPlayer
Muzica = 1by1, AIMP
Radio online = RadioSure

Comentariu de la Matrix :
Nu sunt necesare absolut toate Ai aici lista cu optional si necesar:
NECESAR:
1.Antivirus(gratuit recomand Avast!Free Antivirus,comercial BitDefender
TotalSecurity 2012)
2.Drivere(se gasesc pe CD-ul primit la achizitionare sau pe site-ul
producatorului
3.Player video(recomand BSPlayer sau KMPlayer)
4.Player audio(recomand Winamp sau AIMP)
5.Pachet de codecuri(recomand K-lite Mega Codec Pack,are tot ce iti doresti)
6.Plugin-uri(Adobe Flash Player,Adobe Shockwave Player,Java-pentru youtube,aplicatii pe anumite site-uri)
7.Cititor de documente PDF(recomand Adobe Reader,chiar daca sunt anumite solutii care consuma mai putin RAM,acelea nu pot citi chiar orice format PDF,uneori crapa,chestia aia cu crash daca stii ce e,dau erori,am vazut eu…)
8.Navigator(Recomand Mozilla pentru stabilitate si siguranta,ii poti face si setari sa consume putin cand este in bara,poti instala add-onul foxboost ca sa-l faci sa consume sub 20 MB chiar si cand navighezi; sau poti instala Google Chrome pentru viteza,dar are anumite bug-uri care ma enerveaza,mai crapa cateodata,consuma mult RAM si procesor)
9.Arhivator(recomand WinRAR,dar sunt si solutii gratuite daca nu te descurci cu licente,crack-uri si etc.,spre exemplu:IzArc)
10.Program de”barfe”(recomand Yahoo!Messenger sau Skype daca vrei o calitate mai buna a Web-ului si a microfonului in timpul unei convorbiri)
11.Program de intretinere(stii si PC-ul daca nu-l cureti,incepe sa miroase:)).Glumeam.Iti recomand CCleaner daca vrei doar o curatare asa cat sa arate bine sau Advanced System Care daca vrei sa faci mig din al tau PC)
OPTIONAL:
1.Program pentru montarea imaginilor(iti recomand DAEMON Tools Lite–ai grija la instalare sa nu tot dai next ca robotul,fiindca la o etapa iti apare sa alegi intre licenta platita si una gratuita,si normal e pusa pe cea platita,si daca tot dai si dai…)
2.Suita Microsoft Ofiice(foarte utila,poti realiza proiecte PowerPoint,tabele foarte frumoase,felicitari,si multe,multe altele)
3.Program de inscriptionat CD-uri/DVD-uri(recomand Nero,un program foarte buncare nu mai are nevoie de introducere)
4.,,Seringa cu insulina”(este doar o aplicatie care o recomand sa o folosesti pe langa antivirus,o aplicatie cu ajutorul careia scanezi numai cand vrei tu,foarte utila,gaseste probleme pe care antivirusul fie le ignora,fie nu le gaseste,recomand Super AntiSpyware Free Edition,e tare sa stii)
5.Client Torrent(aplicatie folosita pentru a descarca de pe trackere,recomand uTorrent p.s.daca il configurezi bine,va merge si mai bine:))]
6.Firewall(daca nu aveti inclus in antivirus,puteti opta pentru o alta alternativa,recomand ZoneAlarm sau Comodo Firewall sunt bune amandoua,insa e posibil sa traga la kilogRAM)
Scuza-ma de mica enciclopedie,dar cand vrei sa faci un lucru,trebuie sa-l faci pana la capat.Enjoy!b-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu