vineri, 13 iulie 2012

Lucrul cu PHP


Instalare PHP    

Cel mai simplu mod de a lucra cu PHP este sa fie instalat pe calculatorul personal. Este nevoie, asadar, ca propriul calculator sa devina un server web mai intai. Acest lucru este posibil instaland o aplicatie capabila sa accepte cerinte si sa transmita pagini web ca raspuns. O astfel de aplicatie este Apache HTTP Server.

Deservirea paginilor

Avand un server web pregatit, mai trebuie doar instalat modulul PHP. PHP actioneaza ca o componenta aditionala a serverului web care este invocata de ori cate ori o pagina PHP este intalnita. Aceasta componenta proceseaza pagina si apoi o transmite inapoi la web-server, ajungand in final in browserele utilizatorilor. Acest proces este prezentat in imaginea din dreapta de mai jos
                                                  deservirea paginilor statice 
Deservirea unei pagini statice, fara interventia interpretorului
PHP
deservirea paginilor dinamice
Deservirea unei pagini dinamice, modificata de PHP in momentul request-ului

Ce să mai citim?

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Fii propriul tău nutriționist

Planet REBOOT

Votăm un Deputat BUN

Ttatăl fondator al Uniunii Europene. 

Colonizarea de pe Marte !


Static si dinamic

Din imaginile de mai sus, se observa ca atunci cand nu exista un interpretor PHP, paginile sunt transmise direct catre utilizatori asa cum sunt salvate pe disc, fara modificari. Pentru a actualiza continutul acestora, este nevoie de interventie directa asupra lor si salvarea modificarilor pe server. Aceste pagini sunt denumite"pagini statice".
Spre exemplu, presupunand ca avem o pagina statica ce afiseaza membrii unei comunitati, la fiecare inscriere a unei noi persoane, pagina ar trebui modificata manual de catre cineva cu acces la serverul web. Lucrurile se complica daca acea lista este personalizata, cu trimiteri catre alte informatii (cum ar fi detalii de contact pentru fiecare, etc) sau cu un design intortocheat. Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul PHP.
Folosind o secventa de cod PHP am putea prelua lista de membri dintr-o baza de date, eliminand problema actualizarii - nu va mai fi nevoie sa se modifice pagina odata cu fiecare membru nou, scriptul PHP va afisa in mod automat noile persoane adaugate in baza de date. Este rezolvata si problema linkurilor personalizate, sau a designului - toate elementele specifice unei persoane pot fi generate in mod automat.
Aceste pagini sunt, asadar, modificate de catre PHP la momentul accesarii lor de catre utilizatori. In functie de parametrii primiti si de secventa de cod definita de programator, aceasi pagina poate avea continut diferit. Aceasta proprietate este denumita dinamism, iar o astfel de pagina este considerata pagina dinamica.


Instalarea interpretorului PHP

Pentru ca fisierele ce contin cod PHP sa poata fi interpretate, devenind astfel dinamice, serverul web trebuie configurat pentru "comunicarea" cu modulul PHP.
Pentru inceput, cea mai simpla modalitate de a avea totul pregatit pentru a lucra cu PHP este un pachet "All in one". Voi descrie pe scurt pasii necesari instalarii programului EasyPHP, o aplicatie care include serverul web Apache, interpretorul PHP, sistemul de gestiune a bazelor de date MySQL si aplicatia de administrare a bazelor de date phpMyAdmin.

Nota: trebuie sa dezinstalati Apache, PHP sau MySQL de pe calculator (daca le aveti deja) inainte de a instala EasyPHP.
  1. Descarcati EasyPHP. Mergeti la http://www.easyphp.org/ -> Download EasyPHP ( sau direct lahttp://sourceforge.net/projects/quickeasyphp/files/EasyPHP/5.3.9/EasyPHP-5.3.9-setup.exe/download )
  2. Instalati EasyPHP (e bine sa se pastreze configurarile implicite).
  3. Porniti programul EasyPHP (de cele mai multe ori va porni automat)
    Nota: la avertizarile de la Windows XP/Vista trebuie sa se aleaga "Allow" sau "Unblock" altfel este posibil ca serverul web sa nu functioneze.
  4. In fereastra de EasyPHP apasati F8 (sau Click-Dreapta pe iconita EasyPHP de langa ceas - in Systray - si alegeti Explore). Se va deschide un folder, care reprezinta locatia de unde vor fi luate fisierele cand sunt afisate in browser (de obicei C:\Program Files\EasyPHP 5.3.0\www). Nota: in Windows Vista este nevoie sa deschideti manual acest folder (F8 nu pare sa functioneze). Aceasta locatie poarta numele de Document Root si aici trebuie puse toate fisierele .php pe care le scrieti.
  5. Salvati un fisier de test in locatia de mai sus. Dati-i un nume sugestiv, gen test.php. Editati fisierul astfel incat sa contina urmatoarea secventa:
    <?php print "Salut, ai reusit! Iata primul tau script PHP"; ?>
  6. Intr-un browser (Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, etc) mergeti la http://localhost/. Va fi afisata o pagina cu linkuri catre fisierele/folderelor din Document Root care pot fi accesate. Faceti click pe test.php. O alta modalitate de a accesa un fisier este sa mergeti direct la http://localhost/[cale]/[nume].php, de exemplu http://localhost/test.php.
  7. Accesand http://localhost/test.php ar trebui sa fie afisata o pagina alba cu mesajul de mai sus.

Retineti! Toate fisierele PHP pe care le scrieti (inclusiv cele de test preluate de pe acest site) *trebuie*salvate in folderul Document Root (locatia implicita este C:\Program Files\EasyPHP 5.3.0\www). Webserver-ul local instalat de EasyPHP va cauta fisierele doar in aceasta locatie. Daca fisierele sunt salvate in alta parte ele nu vor mai putea fi accesate in browser.

De ce imi trebuie un server web ?    32 ! 

Instaland EasyPHP, calculatorul personal devine un server web (local, ce-i drept - accesibil doar de catre tine). Practic PC-ul se comporta ca un site ce are adresa http://localhost/ (sau http://127.0.0.1/). Este foarte important ca fisierele PHP sa fie accesate prin intermediul serverului web, deoarece acesta recunoaste scripturile PHP si invoca automat interpretorul PHP. Fara aceasta intermediere oferita de web-server, scripturile PHP nu ar fi procesate ci trimise asa cum sunt la browser.
De exemplu, avem un fisier care contine doar urmatorul cod: (atentie la semnul ! in afara tagurilor)
<?php print "Salut"; ?> !
Sa presupunem ca fisierul se numeste salut.php.
  -   Daca il accesam in browser folosind adresa "http://localhost/salut.php" (prin intermediul serverului web local) atunci interpretorul PHP este invocat, scriptul este executat iar rezultatul procesarii afisat de browser va fi "Salut!".
  -   Daca accesam fisierul direct de pe disc, scriind in browser calea lui "file:///C:/Program Files/EasyPHP 5.3.0/www/salut.php" se va afisa (in cel mai fericit caz) doar "!". Asta pentru ca interpretorul PHP nu este invocat, iar fisierul este transmis ca atare, cu tagurile de PHP (care sunt ignorate de browser).  http://www.php.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu