Dispozitive de intrare :
1) Tastaura este un dispozitiv de intrare care face parte obligatoriu din configuraĂžia minimĂŁ a unui calculator. Prin intermediul ei utilizatorul poate sĂŁ transmitĂŁ comenzi Âşi sĂŁ introducĂŁ date. Tastele de pe tastaturĂŁ sunt ĂŽmpĂŁrĂžite ĂŽn 4 blocuri de taste :
I. Tastatura alfanumaricĂŁ este folosita pentru introducerea datelor Âşi comenzilor, Âşi este formatĂŁ din tastele care conĂžin cifrele, literele, caracterele speciale Âşi tastele Enter, Tab, Esc, PrintScreen Âşi Pause/Break.
II. Tastatura de editare este folositĂŁ pentru deplasarea cursorului Âşi corectarea textelor, Âşi este formatĂŁ din din tastele cu sĂŁgeĂži Âşi testele PageUp, PageDown, Home, End, Insert, Delete Âşi BackSpace.
III. Tastatura numericĂŁ este folositĂŁ pentru introducerea datelor numerice, Âşi este formatĂŁ din tastele pentru cifre, pentru operaĂžii aritmetice Âşi tasta punct.
IV. Grupul tastelor funcĂžionale este format din tastele notate cu F1, F2 … F12.
Pe lângã cele 4 blocuri de taste, mai existã ºi tastele reci (Ctrl, Shift ºi Alt), care Împreunã cu tastele calde (cele din tastatura alfanumericã) genereazã combinaÞii care pot fi ÎnÞelese de calculator; ºi tastele comutator (Caps Lock, Num Lock ºi Scroll Lock).
La ora actualĂŁ existĂŁ mai multe tipuri de tasturi, dar cele mai importante sunt : tastatura anglo-saxonĂŁ (QWERTY) Âşi tastatura francezĂŁ (AZERTY).
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003
Ttatăl fondator al Uniunii Europene.
2) Mouse-ul este cel mai rãspândit dispozitiv de indicare ºi sa impus odatã cu apariÞa interfeÞelor grafice. Mouse-ul este un dispozitiv pentru care ecranul calculatorului devine o masã virtualã de lucru. Pe aceastã masã virualã, poziÞia mouse-ului este marcatã printr-un semn grafic, numit cursor de mouse. Acest cursor este diferit de cursorul de care aratã poziÞa În care va fi scris un caracter pe ecran, de la tastaturã. Mouse-ul are mai multe butoane (douã sau trei butoane) ºi se poate deplasa pe masa realã (pad).
Cu ajutoarul mouse-ului se pot executa patru operaĂžii :
operaĂžia de indicare (point) – prin care cursorul de mouse este deplasat pe ecran pentru a indica un anumit obiect.
operaĂžia de clic (click) – prin care se acĂžioneazĂŁ scurt un buton al mouse-ului.
operaĂžia clic dublu (double click) – prin care se ecĂžioneazĂŁ scurt, de douĂŁ ori succesiv, un buton al mouse-ului.
operaĂžia de glisare sau tragare (dragging) – prin care se deplaseazĂŁ mouse-ul pe pad, având un buton acĂžionat.
3) Trackball-ul este format dintr-o bilã dispusã Între douã role plasate perpendicular, care translateazã miºcarea bilei În miºcãri pe orizontalã ºi pe verticalã, pe ecran. Spre deosebire de mouse, unde carcasa dispozitivului se deplaseazã pe o suprafaÞã, În cazul trackball-ului carcasa este fixã, iar bila este miºcatã cu mâna. La fel ca ºi mouse-ul, are butoane pentru a executa diferite acÞiuni.
4) declanÂşeazĂŁ execuĂžia unei comenzi. Aceste dispozitive de intrare se folosesc ĂŽn general pentru a obĂžine rapid informaĂžii. TendinĂža actualĂŁ este de a se ĂŽnlocui mouse-ul cu ecranul tactil.
5) Joystick-ul este un dispozitiv format dintr-o bazĂŁ pe care sunt montate o manetĂŁ Âşi mai multe butoane de control. Prin acĂžionarea butoanelor de control se declanÂşeazĂŁ diferite evenimente pe ecran, iar prin miÂşcarea manetei ĂŽn diferite direcĂžii, se deplaseazĂŁ un obiect pe ecran.
6) Scanerul este un dispozitiv dee intrare prin care pot fi citite imaginile grafice. Imaginea pe care o citeºte scanerul este o suprafaÞã formatã din puncte. Fiecare punct este definit printr-un cod de culoare, obÞinându-se versiunea digitalã a imaginii.Scanerul este caracterizat de :
RezoluĂžie. ReprezintĂŁ numĂŁrul de puncte pe inci pe care le poate citi scanerul.
NumĂŁr de culori. ReprezintĂŁ setul de culori care sunt codificate de scaner.
Viteza de scanare. ReprezintĂŁ viteza cu care un scaner citeÂşte Âşi prelucreazĂŁ oimagine.
10) Cititorul de cod de bare este un dispozitiv de intrare prin care se baleiazã codurile de bare de pe diferite produse. Este util În magazine, pentru a transmite informaÞii despre produsele vândute.
Dispozitive de ieÂşire :
1) Monitorul este un dispozitiv de ieÂşire pe care sunt afiÂşate diverse informaĂžii sau imagini. Monitorul trebuie sĂŁ primeascĂŁ semnal din placa video pentru a afiÂşa ceva pe ecran. Culorile de pe ecran sunt compuse din trei culori de bazĂŁ : roÂşu, verde Âşi albastru (sistemul RGB). Monitorul este caracterizat prin :
DiagonalĂŁ (exprimatĂŁ ĂŽn inci)
RezoluĂžia – reprezintĂŁ numĂŁrul de pixeli de pe ecran
NumĂŁrul de culori
2) Imprimanta este un dispozitiv de ieÂşire prin care calculatorul comunicĂŁ rezultatele obĂžinute ĂŽn urma prelucrĂŁrii, prin intermediul unui suport de informaĂžie : hârtia. Ăn general, o imprimantĂŁ este are urmĂŁtoarele componente : un mecanism de tipĂŁrire, un mecanism de pentru antrenarea hâtiei, un panou cu butoane Âşi LED-uri Âşi douĂŁ cabluri (unul pentru alimentarea cu curent Âşi unul de conectare la calculator). O imprimantĂŁ este caracterizatĂŁ de urmĂŁtoarele elemente :
RezoluĂžia
Viteza de tipĂŁrire
Dimensiunea maximã a hârtiei
Ăn funcĂžie de mecanismul de tipĂŁrire, existĂŁ trei tipuri de imprimante :
Jet cu cernealĂŁ. Acest tip de imprimantĂŁ aruncĂŁ un jet de cernealĂŁ cu o anumitĂŁ intensitate. Este tipul de imprimantĂŁ folositĂŁ cel mai des.
Laser. Acest tip de imprimantã tipãreºte prin polarizarea electrostaticã a unui cilindru, care atrage o substanÞã numitã toner. Are ca domeniu de utilizare aplicaÞiile de procesare a publicaÞiilor, având cel mai ieftin mod de tipãrire.
Termicã. Acest tip de imprimantã realizeazã tipãrirea prin fixarea termicã a vaporilor de cernealã pe o hârtie specialã. Datoritã calitãÞii foarte bune la tipãrire, dar ºi a preÞului ridicat este folosita la lucrari de artã ºi la grafica profesionalã.
3) Alte dispozitive de ieÂşire :
Ploterul
Boxele
Sintetizator de muzicĂŁ
Sintetizator de voce
Dispozitive de intrare-ieÂşire :
Modem-ul
Placa de reĂžea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu