luni, 23 iulie 2012

Memoriile DDR

Care sunt diferențele dintre DDR2 și DDR3
Pe scurt, avantajele oferite de DDR3 ar fi:
- frecvențe mai mari: DDR2 are frecvențe între 400 și 800 Mhz. DDR3 începe de la 800 și ajunge la 1600Mhz.
- voltaje mai mici: DDR3 funcționează la voltaje între 1.3V și 1.6V pe când DDR2 rulează normal la 1.8V.
Frecvențele mai mari înseamnă lățime de bandă mai mare. Lățimea de bandă se va dovedi critică însă la procesoare cu multe nuclee.
Până acum, pare că o comparație între cele două tipuri de memorie RAM este tardivă. Din păcate mai există un factor care trebuie luat în considerare: latențele. Latența reprezintă numărul de cicluri necesare pentru o anumită operație. Cu cât latența este mai mare, cu atât memorie este mai lentă. De obicei, memoriile DDR3 au latențele mai mari decât DDR2.
Putem adăuga și faptul că frecvențele descrise mai sus reprezintă doar specificațiile oficiale. Se pot găsi fără probleme memorii DDR2 ce rulează la 1066Mhz cu un pic de overclock. E drept, există și memorii DDR3 ce pot rula la peste 2000Mhz.
Mai trebuie notat și faptul că un modul DDR2 diferă fizic de un modul DDR3 deci nu există riscul de a monta o plăcuță de memorie într-un slot nepotrivit.
Mai demult, când standardul DDR3 era de abia la început prețurile erau foarte ridicate și mulți considerau că noua versiune nu oferă suficiente avantaje care să justifice prețul. Și cam aveau dreptate. Acum însă, prețurile au ajuns la un nivel normal și măcar această variabilă iese din ecuație.
În concluzie, dacă aveți o placă de baza ce suporta ambele tipuri de memorii și aveți instalate deja memorii DDR2, nu se justifică deloc înlocuirea lor cu DDR3. Dacă construiți un calculator nou, oricum este foarte probabil ca placa de bază să aibă suport numai pentru DDR3 deci nu vor fi probleme.
În ceea ce privește versiunea nouă, DDR4 puteți sta liniștiți momentan. Specificațiile apar de abia anul următor, iar producția în masă și atingerea unor prețuri acceptabile vor mai dura un an jumate sau doi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu